Verleende subsidies
Stadsdraaiorgel Omke Romke
Voor de jaarlijkse exploitatie van het Stadsdraaiorgel Omke Romke is voor 2016 een bijdrage toegekend. Het stadsdraaiorgel kent een lange historie. Het stadsdraaiorgel Omke Romke verscheen voor het eerst in 1912 als de Spaanse Dame in de straten van Amsterdam. Het is een 56 toets Limonaire orgel, dat vele eigenaren, huurders en gebruikers heeft gehad.
In de dertiger jaren draaide het orgel in Bolsward. Het was toen eigendom van de Hendrick Nannes- en Catrijn Epesstichting en diende om Bolswarders, die daarvoor in aanmerking kwamen, aan een broodwinning te helpen.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog kwam het orgel terecht bij de orgelbouwer fa. Perlee in Amsterdam, maar op 30 mei 1959 werd de Spaanse Dame opnieuw in gebruik genomen in Bolsward en omgedoopt tot Omke Romke. Het werd vernoemd naar mr. Romke de Waard, als blijk van waardering voor diens inzet voor het behoud van draaiorgels en carillons.
Het orgel kende daarna een aantal enthousiaste beheerders en draaiers zoals Arjen Draaisma, Piet. van Dijk, Jan Visser, Willem Bouwmeester en Bertus Gerritsma.
Het orgel is nu eigendom van en wordt beheerd door een stichting met een bestuur waarin vertegenwoordigers zitting hebben van het Sint Anthony Gasthuis, het Weeshuis en de Hendrick Nannes- en Catrijn Epesstichting.
In verband met het 100-jarig jubileum van het orgel in 2012 is een grondige restauratie en onderhoudsbeurt uitgevoerd. Jetze de Boer uit Jirnsum en Martin Conrads uit Kerkdriel maakten van dit erfgoed weer een fris uitziend en perfect klinkend instrument. Op het orgel prijkt nu ook weer de naam de Spaanse Dame. Voorts zijn de dirigent en de beldames teruggeplaatst op het orgel. Omke Romke staat op 22 september voor het stadhuis.