Nieuws
500-jarig bestaan in 2011
Een beetje onsterfelijk waren ze, Hendrick Nannes en Catrijn Epes. Deze weldoeners stelden 500 jaar geleden rijke bezittingen beschikbaar voor de armenzorg in Bolsward. In 1511 ondertekenden ze daarvoor een akte. Dat werd de start van een complex met een Armenhuis, woningen en ziekenhuis voor de armen, bekostigd uit pachtopbrengsten en schenkingen. Sinds het rijk de ondersteuning van armen in 1965 overnam, richtte de Hendrick Nannes- en Catrijn Epesstichting zich op sociale en maatschappelijke activiteiten in de stad, met name culturele.
In de geest van haar doelstelling vierde de stichting in 2011 het jubileum met onderstaande culturele traktaties:
16 april: Herinrichting bedeelingskamer
Kunstenaar Michiel Galama gaf het oude bedeelingsloket in het Armenhuis weer een functie. Bezoekers zien zichzelf dankzij een ingenieuze spiegelopstelling terug in een schilderstuk, terwijl de voogden ijverig van hun hulpvaardigheid blijk geven.
De voormalige ‘bedeelingskamer’ leidde een nieuw leven als informatief/educatief punt tijdens stadswandelingen van het Gysbert Japicxhûs. (foto: Terp 10 Communicatie).
25 juni: Turftoren
In juli en augustus was in de Broerekerk een toren van 100 jaar oude turf te zien, opgericht door kunstenaar Bauke Hobma en met dank aan de Stichting Kerk, Kunst en Samenleving. Eeuwenlang voorzag de Stadsarmenzorg – nu de Hendrick Nannes- en Catrijn Epesstichting – generaties Bolswarders van turf, maar ook van brood, vlees, kleding, geld en onderdak.
25 juni: Drie cadeaus aan de stad
In samenwerking met straatfestival BOLStjurrich presenteerde de HNCE-stichting drie bijzondere voorstellingen, als cadeaus aan de stad:
• ‘Kar út Twa’, de eerste Friese speelfilm (1937) door Filmhuis Bolsward, m.m.v. Amusementsorkest Andante en fotoclub d’Ontspanner.
• ‘Bolswarder Oliekoeken!’, door zanggroep Yn ‘e Lijte, m.m.v. Eljakim en het Martinikinderkoor.
• ‘Bolsward als het Venetië van het Noorden’, door Shantykoor Skomjend Wiid m.m.v. stadsdraaiorgel Omke Romke en kamerorkest Andante.
10 september: Open Monumentendag
Tijdens deze open dagen was het bedelingloket aan de Broerestraat voor het publiek gratis toegankelijk.
15 oktober: Een herdenkingsboom
In de christelijke traditie symboliseert een levensboom onsterfelijkheid. Na 500 jaar leek het dan ook passend voor Hendrick Nannes en Catrijn Epes een boom te planten. Dat gebeurde bij de nieuw aangelegde Catrijn Epessingel. De omgeving profiteerde hiervan, want bomen zorgen voor zuurstof en schaduw, en hebben een rustgevend invloed op veel mensen. Bij de boom werden bovendien twee zitbankjes geplaatst.
15 oktober: Jubileumboek en deelstudie
Het 500-jarig bestaan was een mooi moment de historie vast te leggen. Tijdens een jubileumbijeenkomst met betrokkenen en relaties werden twee uitgaven gepresenteerd:
• Historisch geograaf Meindert Schroor legde na uitgebreid archiefonderzoek de geschiedenis van 500 jaar Armenzorg in Bolsward in een jubileumboek vast.
• Ook verscheen een deelstudie over de Maatschappij van Weldadigheid. Bolswarder armen kregen de kans zich in kolonies als Frederiksoord te ‘verheffen uit de armoedestand’.
Met de activiteiten wilde de jubilerende Hendrick Nannes- en Catrijn Epesstichting alle inwoners laten delen in de feestvreugde van een jarige.