In 1964 vond de omzetting plaats van armenhuis in de Hendrick Nannes- en de Catrijn Epes-stichting, die in 1981 samengingen. Van de oorspronkelijke bezittingen is nog ongeveer 180 hectare over. De gebouwen en ondergrond zijn verkocht. De stichting heeft alleen land aangehouden. Tegenwoordig beschikt de stichting over ruim 205 ha landerijen. Deze landerijen liggen allemaal in de buurt van Bolsward. Deze landerijen zijn allemaal in (erf)pacht gegeven.
Tot op de dag van vandaag is de Hendrick Nannes en Catrijn Epesstichting haar bijdrage blijven leveren aan de algemene, sociale, maatschappelijke en culturele zorg in Bolsward in de ruimste zin. Het accent ligt hierbij op de culturele activiteiten.
De stichting heeft vijf bestuursleden. Eens in de twee maanden wordt er vergaderd. Verantwoording over het gevoerde beleid vindt jaarlijks plaats aan een vertegenwoordiging van de gemeente Sudwest-Fryslan (in Bolsward woonachtige gemeenteraadsleden en verantwoordelijk wethouder) en aan voorgangers van de vanouds in de stad gevestigde christelijke kerkgenootschappen. Jaarlijks honoreert de stichting een 60 tal subsidieaanvragen.
Meer informatie over ondersteunde projecten vindt u op de pagina Verleende subsidies.
Vanuit de voogdenkamer wordt ook tegenwoordig nog over ingediende subsidie aanvragen beslist.
Vergaderdata 2024:
31 januari 4 september
20 maart 23 oktober
6 mei 11 december
19 juni
Nieuwe functie oude ‘bedeelingsloket’
Kunstenaar Michiel Galama gaf in 2011 het oude ‘bedeelingsloket’ in het Armenhuis weer een functie. De voormalige ‘bedeelingskamer’ is een informatief/educatief punt tijdens stadswandelingen van het Gysbert Japicxhûs. Bezoekers zien zichzelf dankzij een ingenieuze spiegelopstelling terug in een schilderstuk, terwijl de voogden ijverig van hun hulpvaardigheid blijk geven. Hieronder treft u een impressie aan van de bedeelingkamer.